Ny teknik hjälper Karlskrona kommun att komma åt p-fuskarna

Blekinge läns tidning – BLT – Onsdag 13:e februari – http://www.blt.se/karlskrona/ny-teknik-hjalper-kommunen-att-komma-at-parkeringsfuskarna/

Ny teknik hjälper kommunen att komma åt p-fuskarna

Foto: Marcus Palmgren

Parkeringsvakten Emma Mårtensson kontrollerade en bil på Trossö. När hon kollade upp registreringsnumret upptäckte hon via kommunens nya datasystem att ägaren hade 6 500 kronor i p-avgifter. Därför beslagtog kommunen bilen under tisdagen.

Som första kommun i landet blev Karlskrona i fredags unika i jakten på så kallade målvaktsbilar och andra parkeringsfuskare.

Parkeringsvakterna blev då utrustade med ett nytt dataprogram som gör att de får veta direkt om en fordonsägare har skulder på 5 000 kronor eller mer.

– Det här systemet gör att vi enklare och fortare kan bli av med de här bilarna från gatorna, säger Johan Lindh, trafikingenjör på Karlskrona kommun.

Dygnet runt kontrollerar parkeringsvakter så att bilar står rätt parkerade och att ägarna betalat den parkeringsavgift som gäller i Karlskrona kommun. Men långtifrån alla följer de regler som gäller.

Ett av de största problemen är de så kallade målvaktsbilarna som kommunen sedan flera år tillbaka jobbat aktivt med att få bort från gatorna.

Arbetet har dock inte varit helt lätt. För fram tills nu har parkeringsvakterna eller kommunen inte kunnat kontrollera vilka ägare som haft skulder över 5 000 kronor utan mer fått gå på känsla.

Men från och med i fredags använder man sig av ett nytt dataprogram från GBO System AB i sitt dagliga arbete som gör att man kan komma åt alla parkeringsfuskare.

– Det gör det möjligt för oss att se direkt om en bil som är felparkerad bil har skulder över 5 000 kronor och därmed kan vi beslagta den, säger trafikingenjören Johan Lindh.