Cykelflytt – Flyttar, renoverar och säljer flyttade cyklar

”I Linköping tar vi cykeln som fordon på riktigt” säger Johan Fällström som är Trafikingenjör i Linköpings kommun

Med hjälp av GBO Systems AB´s system ”Fordonsflytt” så har Linköpings kommun lyckats digitalisera och fullända sin process för cykelflyttar.

Kommunen har haft stora problem vid sitt resecentrum där cyklar stått långt utanför cykelställen så att det har förhindrat framkomligheten ordentligt för invånarna.

Förra året infördes nya regleringar för cykelparkeringen vid resecentrum och nya skyltar sattes upp med information om varför denna satsning görs och vilka de nya reglerna är.

När den nya cykelregleringen träder i kraft, får den som fått sin cykel omhändertagen hämta ut cykeln från ett utlämningsställe mot en avgift på 200 kronor.

Cyklarna ”plomberas” med en gul remsa där ägaren ombeds flytta cykeln inom tre dagar. När kommunen kommer tillbaka den fjärde dagen så flyttas alla cyklar som har plomberingen kvar. De registreras sen i systemet ”Fordonsflytt” med GPS punkt för ursprunglig uppställningsplats, ramnummer, färg samt med bilder.

Om det inte beslutas att den flyttade cykeln ska skrotas direkt, så står den uppställd i 90 dagar. Om man som ägare tror att sin cykel kan vara flyttat, kan man gå in via kommunens hemsida och skicka in en beskrivning av sin cykel som söks fram och lämnas ut för 200kr.

Om cykeln inte hämtats ut inom uppställningstiden tillfaller äganderätten kommunen, då bestäms om cykeln ska skrotas eller säljas. Alla cyklar som ska säljas rustas först upp av ett team från kommunen och i april 2019 genomfördes den första auktionen.

-”Utan systemet Fordonsflytt hade vi inte kunna flyttat ca 3000 cyklar det senaste året, det hade helt enkelt inte gått utan tillgång till ett digitalt hjälpmedel. Systemet hjälper oss också att hitta de cyklar som blir efterfrågade.” säger Johan Fällström, Trafikingenjör Linköpings kommun.

 

Cykelflytt - renovering

 

 

Johan Cassel som är ansvarig Fordonsflyttare från Dukaten ser över renoveringen av cyklar som ska sälja.

 

 

 

Cykelflytt - plombering

 

 

Plomberingen på cyklarna som ombeder ägaren att flytta den inom tre dagar.

 

 

Cykelflytt - uppstallning